mandag den 26. november 2007

Uge 5: LibraryThing

Uge 5: LibraryThing

23 ting uge 5 – workshop torsdag den 29. november kl. 12 - 14

I denne uge er der kun én ny ting, nemlig LibraryThing, hvor du kan oprette din egen online katalog/dit eget bibliotek. Du kan tilføje de titler, som du læser for tiden - eller har læst for lang tid siden. Du kan vælge de bøger, du elsker og vil anbefale til andre - eller dem, som du hader og bestemt ikke ønsker at (gen)læse.

LibraryThing giver dig mulighed for at komme i kontakt med andre bogelskere – både dem med samme smag som dig selv – og dem, der bliver fascineret af noget helt andet.

Der er 3 trin til at gennemføre Ting 8 LibraryThing:
1) Start med at oprette dig som bruger.
2) Lav din egen katalog/dit eget bibliotek ved at lægge minimum 5 titler ind og husk at tagge dem/give dem emneord.
3) Til sidst fortæl om din oplevelse med LibraryThing på din blog.

Derefter kan du kigge på, hvad de andre brugere har lagt i deres kataloger. Måske bliver du enten bekræftet eller udfordret i din egen vurdering af en bestemt titel J


Vejledning i Ting 8: LibraryThing

1) Opret en konto på LibraryThing
(a) Gå til http://dk.librarything.com/
(b) Vælg ”Not a member” i øverste højre hjørne: Not a member? Join now.
(c) Opret en konto med dine initialer.fkb som brugernavn, f.eks. i mit tilfælde: mema02.fkb







2) Tilføj 5 bøger til din samling
(a) Klik på fanen ” Tilføj bøger”
(b) Søg titlen frem (bemærk der er nederst på siden også mulighed for avanceret søgning eller at tilføje bogen manuelt). Du kan også vælge at have Det Kongelige Bibliotek som kilde ved at klikke på ”Vælg fra 99 andre kilder fra hele verden” og derefter vælge ”dansk”.

vælg fra 99 andre kilder fra hele verden













c) Klik på den ønskede titel i søgeresultatet – bemærk nogle gange vises titlen kun delvist eller lign. pga. danske vokaler.










(d) Tilpas derefter oplysningerne om din bog (som tidligere nævnt er LibraryThing ikke særlig glad for danske vokaler, dvs. de kan godt bruges, men du er selv nødt til at tilføje dem i titlen - jeg måtte selv rette Praksisfesskaber til Praksisfællesskaber).
(e) Skriv så mange oplysninger, som du ønsker.
i. Det er lidt forvirrende, men feltet ”Etiketter” er det samme som tags/emneord i LibraryThing. Det er derfor vigtigt at udfylde dette felt med nogle signifikante emneord.
ii. Husk gerne ISBN-nr.

(f) Slut indekseringen af med ”Gem”

3) Fri Leg
Når du har fuldført Ting 8 LibraryThing, kan du dernæst prøve lidt fri leg. Du kan vælge en af de følgende opgaver, alle opgaverne eller ingen – alt efter tid og lyst.

a. Klik på fanebladet "Forslag". Søg på en af dine bøger og se, hvad LibraryThing mener, du kan lide eller ikke lide. Eller prøv at se på LibraryThings forslag til hvordan dit bibliotek kunne se ud. Beskriv i din blog, om de har ramt rigtigt eller helt ved siden af. NB: Du skal have tilføjet 5 titler, før du kan se anmeldelser.

--- eller ---

b. Prøv nogle af søgefunktionerne. Klik på fanen ”Søg”. Du kan søge på titel, forfatter, tags/etiketter eller andre brugere. Prøv om du kan finde nogen, du kender (prøv at kigge under os andre og vores initialer) og se, hvad de/vi læser. Får du ideer til, hvad du selv kan læse, så skriv gerne om det i din blog.

--- eller ---

c. Du kan også rette lidt på din profil under ”Din profil” og Rediger profil- og kontoindstillinger” i højre side. Du kan f.eks. skrive lidt om dit bibliotek/din katalog, eller hvad du nu har lyst til, for at gøre din profil og dit bibliotek mere personligt.

--- eller ---

d. Har du mod på en udfordring? Fanebladet "værktøj" indeholder bl.a. en mulighed for at lave en widget eller en show off thingies (LibraryThing ord for logo). Prøv at sætte begge dele ind på din blog.

--- eller ---

e. Du kan også vælge at tage med på en rundvisning i LibraryThing for at høre om alle mulighederne.

Det skal tilføjes, at vi (”eksperterne”) til den ugeopgave har valgt at bruge den danske udgave af LibraryThing. Der er indtil videre tale om en betaudgave, hvilket kan betyde, at nogle funktioner, placering på siden eller lign. ændrer sig undervejs. Til gengæld er størstedelen på dansk.

God fornøjelse og husk at blogge om dine oplevelser med LibraryThing J Skulle det drille, er du selvfølgelig velkommen til at spørge. Mette M har allerede leget en del med LibraryThing.

LibraryThing – muligheden for at dele dine læseoplevelser med os andre :)


Og til sidst den store nyhed om den kommende uge! Næste uge er opsamlingsuge, dvs. for at give alle en chance for at være med, holder vi en uges pause med nye ting. Du kan benytte ugen til at indhente noget eller lege med nogle af de allerede lærte ting J

Husk det vigtigste er, at vi har det sjovt og leger med alle de nye ting :)

Ingen kommentarer: