onsdag den 6. februar 2008

Uge 14: Podcast og YouTube

Ting 21: Podcast

Denne uges workshop er desværre aflyst!

Forestil dig at du gerne vil høre oplæsningen af en god roman, som du ved bliver læst op på
DR hver uge. Du skal desværre altid noget når det sker, men vil egentlig gerne høre historien uden at skulle spekulere over hvornår oplæsningen foregår. dr.dk/podcast giver dig mulighed for at abonnere på et RSS, så du atomatisk får besked. Det samme sker hos mange andre udgivere og du vil i denne uge få mulighed for at downloade både musik og historier.
  • Podcast er en måde at hente lyd eller video tl din pc eller din MP3 afspiller/iPod
  • Podcast kan bruges som mulighed for direkte at downloade og afspille lyd eller videofiler. Men podcast adskiller sig fra andre afspilningsformer ved at man kan ”abonnere”, så det automatisk downloades.
  • For at kunne abonnere skal man bruge et RSS feed
  • En podcast linker til en lyd- eller videofil i stedet for en almindelig webside
  • Pod betyder opbevaringssted og cast refererer til broadcasting
  • Læs om det på wikipedia

Forskellige former for podcast:

Et podcast kan f.eks. være:

Legeressourcer:

I princippet kan alle nyhedslæsere bruges til podcasts. Men nogle programmer kan automatisk downloade den mediefil, podcasten linker til. I mange tilfælde er det også muligt at downloade de enkelte filer fra dit abonnement til din MP3/iPod afspiller.
Google reader: Med google reader, hvor du i forvejen er oprettet som bruger, kan du abonnere på podcast. Du modtager information med et link. Du kan derefter vælge at downloade eller fravælge download.

Fri leg

For at komme i gang med denne uges opgaver er det ikke nødvendigt at hente nye programmer. Du har en google reader og du har også prøvet at afspille en oplæst tekst. Du har i forbindelse med musik lagt musik ind på din MP3-afspiller. Så alt er klart til at du kan lege med podcast.

a.Læg et feed (abonnement) ind på din google reader. Vælg gerne et feed fra podhead.dk

--- og ---

b.Afspil podcastet på din PC.

--- og ---

c.Mange feeds tillader at blive downloadet til din PM3/iPod afspiller. Download et digt til din MP3-afspiller og afspil det her.

Ting 22: Youtube
Det er på mode at optage film på sin mobiltelefon og kamera. Altid ved hånden og måske også interessant for andre at kigge på. På nettet vil du mange steder kunne afspille andres videoer og nogle steder er der også mulighed for selv at lægge videoer ind, så andre kan se dem.


Google giver mulighed for at søge på videoer og afspille dem.
http://video.google.com/


http://www.dailymotion.com/ er dansksproget. Her kan du afspille videos, give ratings (en slags karaktergivning), søge på emner og lægge egne videos ind på siden.


http://www.youtube.com/ er engelsk og meget, meget større end f.eks. dailymotion.com. YouTube er meget populær og bruges verden over. Her kan du gratis afspille videos, og lægge egne videos ind. Du kan læse en hel del om YouTube på Wikipedia. Da det er så fyldig og brugt en hjemmeside lægges alle mulige genrer ind. Hjemmesiden er talerør for fanatikere, bruges til præsentation af politiske taler, hjemmeproducerede hobbyfilm, reklamer, sjove små private filmsekvenser og alt hvad ellers kan tænkes! Skulle du støde på noget anstødeligt, så er det muligt at rapportere det videre til YouTube, der så tager stilling og evt. sletter en film.


På YouTube kan du oprette mapper f.eks. til 23ting billeder. Du kan søge på tags og give ratings. Det er muligt at se andre film af samme "filmleverandør" og det muligt at give kommentarer og læse andres kommentarer til film. Det kræver dog, at du er logget på som bruger:


Opret en konto på youtube:


Klik på
http://www.youtube.com/ gå op i højre hjørne og tryk på log in



Og vælg derefter Log in with your Google account



Du får nu muligheden for at oprette en konto. formularen er vist herunder:





Fri leg:

Søg på tags indenfor et favoritemne. Det kunne f.eks. være en musikgruppe, ordet library eller dogs. Afspil et par video´s og find nogle du vil markere som favoritter, og tildel evt. ratings og kommentarer.

Ingen kommentarer: