fredag den 12. september 2008

Facebook

#2 Venner på nettet

Der findes mange populære vennesteder på nettet i dag. Vennesteder er et fælles begreb for sociale, brugerstyrede netsteder. Kendetegnende for denne type tjeneste er at de kræver engagement og interaktion fra brugerne. Det er på denne måde at tjenesterne vokser og udvikles. Måske skulle der komme en lille advarsel her, for det er så sjovt og spændende at man ofte helt glemmer tid og sted og bruger masser af tid. Vent og se!

Facebook er én af de mest kendte og eksponerede for tiden og her boltrer både unge og ældre sig. Facebook kan bruges til at styrke kontakten med nuværende venner, genfinde gamle venner, som man havde mistet kontakten med og etablere helt nye venskaber. Man kan tilslutte sig eksisterende netværk og oprette nye. Dette er legepladsen for alle barnlige eller nysgerrige sjæle.

Facebook har i øjeblikket mere end 100 millioner deltagere heraf over 700.000 danskere. Læs evt. på Wikipedia om
Facebook.

Hver deltager har sin egen konto hvor man kan se sig selv, sine venner og deres venner. På kontoen kan man lægge billeder ind og fortælle om sig selv. Facebook’s vigtigste funktion er at skabe netværk.


Sådan gør du for at oprette dig i Facebook:

1. Oprettelse og log in
Facebook har adressen:
http://www.facebook.com/

På forsiden bliver du mødt af en lille tilmeldingsformular som nedenstående. Her indtaster du nogle få oplysninger for at tilmelde dig. Vi foreslår at du bruger den gmail-konto, du har fra det tidligere 23 ting-forløb.






















Klik på Tilmeld, indtast ordene i sikkerhedskontrolboksen og klik derefter på Tilmeld igen. Herefter skal du over i din mailboks og klikke på linket i den bekræftelsesmail, du har modtaget fra Facebook. Gennemgå herefter de 3 trin for at gøre din registrering færdig.

Når du først er registreret som bruger, skal du efterfølgende hver gang logge ind med din e-mail samt den valgte adgangskode. På din e-mail vil du modtage en mail hver gang du f.eks. har fået en hilsen inde på Facebook.

2. Lidt om at navigere i Facebook
Profil: Her ligger dine profiloplysninger. Profilen kan redigeres og beriges med mange oplysninger. Skift mellem fanerne for at tilføje dine oplysninger.





Hvis du er inde for at besøge andres konto, så vil et klik på Profil returnere dig til din egen konto.

Når du navigerer rundt i Facebook vil feltet Applikationer følge dig. Applikationer er muligheder/ting/faciliteter du selv kan lægge ind. Du kan også få nye applikationer ved at blive inviteret af én af dine venner.I Facebook er der nogle grundapplikationer. Nedenfor ser du Billeder, Video, Grupper, Begivenheder og Noter som alle er grundapplikationer.


















3. Vis dig med et billede

Når du er i gang med at lægge oplysninger ind om dig selv. Hvad så med et billede af dig selv? Har du sådan et, så prøv at uploade det. Det gør du ved at klikke på Profile ---> Overfør et profilbillede.














Hvis du vælger ikke at ville lægge et billede af dig selv ind, er det også ok. Så vil du blive vist som et stort spørgsmålstegn i profilen. Man kan sagtens have billeder liggende på applikationen billeder - uden at have et billede på profilen.

4. Velkommen på Facebook
Din e-mail indeholder en adressebog. Hvis du f.eks. bruger din Google e-mail, kan Facebook kontrollere om dine kontakter har en konto hos Facebook. Du vil få en liste og mulighed for straks at invitere dem du ønsker, til at blive dine venner.

For at få en ven skal der foretages en invitation og en accept.

Har du fået inviteret nogle venner? Ellers skynd dig at komme i gang!

5. Grupper - nye netværk
Dine interesser kan afspejle sig i din tilknytning til forskellige Grupper. I en sådan gruppe kan du diskutere med dem du har et interessefællesskab med og emnerne er brede. Politiske tilhørsforhold, web 2.0, 23 ting, bibliotekarer, my photos are mine, scor til kor - ja alt hvad hjertet begærer. Og du kan selv oprette en gruppe.

Men prøv i denne omgang at søge på emner der interesserer dig og bliv medlem af én af grupperne. Bliv eventuelt inspireret ved at kigge på dine venners grupper.

Grupper finder du under Applikationer.

6. Leg videre
Nu skulle du gerne have fået lyst til selv at arbejde videre med Facebook. Se om der er sjove applikationer du kan finde hos vennerne, søg efter nye venner, opdater din profil, skriv på en af dine venners Væg, skriv en privat mail, læg din musikliste ind eller hvad du ellers finder sjovt.

3 kommentarer:

Lise sagde ...

øh- jeg ved ikke om det lykkedes at invitere Maria til min Facebook-gruppe

Maria sagde ...

Hej Lise
Læs mere på Facebook - jeg har kontaktet dig der.
Hilsen Maria

Malene Majcherek sagde ...

Er der nogen forklaring på hvorfor min FB profil er blevet oprettet i det folk kalder det "gamle" design? Jeg blev oprettet i tirsdags og har aldrig haft en profil før, så det er da lidt sært at den ikke automatisk blev oprettet i det nye design? Maria og jeg ledte efter et sted hvor man kunne skifte - men uden held.