mandag den 8. september 2008

GoogleDocs


Ting # 1 Online applikationer og værktøjer


Fokus: Google 'Docs and Spreadsheets'

Vi starter blidt med en gammel kending fra det forrige forløb, og gentager ”Google docs”.
Har du ofte taget en diskette eller et USB stik med fra den ene arbejdsplads til den anden? Du kender sikkert også til at skrive et oplæg, sende det videre til en kollega, få kommentarer retur i en mail sammen med dit oprindelige dokument?


Er det noget du jævnligt oplever, så vil denne uges opgave måske i fremtiden gøre det lettere med samarbejde, og med at kunne arbejde med det samme dokument på flere arbejdspladser. Vi kalder det også kollaboration (samarbejde) på nettet.

Google docs and spreadsheets har du adgang til via din gmail konto som du oprettede i starten af forløbet, da du lavede din blog. Som navnet siger, er det værktøj til dokumenter og regneark. Man kan altid gå tilbage til tidligere versioner, og se hvem der har lavet ændringer i dokumentet.

I Google docs kan man tage dokumenter, som man f.eks. har skrevet i Word, Excel el.lign. på sin egen pc og uploade dem til Google docs og arbejde videre med dem der. Omvendt kan man også downloade dokumenter skrevet i det online program til sin egen pc.


Kom i gang med Google Docs and Spreadsheets

Log ind på din google konto via dette link:
http://docs.google.com/



I Docs and Spreadsheets ser du mulighederne:



Du kan nu oprette et nyt tekstdokument, eller et nyt regneark, eller du kan uploade fx et Word-dokument eller et Excel-regneark fra din pc til din Google konto.


Klik på 'New Document'
nu får du en Word-lignende grænseflade, hvor du kan skrive nogle sætninger, formatere teksten, prøve at indsætte et billede, lave et link osv. Leg lidt med mulighederne, og se hvad der gemmer sig i faneblade og dropdown-menuer.




Navngiv dokumentet ved at klikke på



Klik nu på "Share" det er jo samskrivningen, der er rigtig smart.
Se om du kan finde en eller flere kollegaer, der er online, og gerne i samme lokale som du selv sidder.
Inviter ved at skrive vedkommendes gmail-adresser, hvis flere så adskil med kommaer.
















Klik på 'Invite collaborators' – hvis du ikke allerede har gjort det.
Så får du en formular op, hvor du kan skrive en besked til dem du inviterer.
Gør det og klik på 'Send'

Klik nu på



Få den / dem du har inviteret til at åbne deres Gmail

– de skal åbne din invitationsmail og klikke på linket deri, så de får adgang til dokumentet.Hjælp evt. med at få det åbnet.


Prøv at lukke dokumentet ved at klikke på: Save & close


Og prøv at finde det igen og åbne det.


klik på under fanebladet ”file” - smart, man kan se tidligere rettelser.


Luk det bare igen, og prøv at åbne et nyt, evt. også et regneark, og prøv at uploade et Word- eller Excel-dokument fra din pc.


LEG og LÆR – lige præcis Google Docs og Spreadsheets (eller lignende løsninger) vil være dagligdag fremover, så vi kan lige så godt udforske mulighederne og få det ind på rygmarven. Er du medlem af en arbejdsgruppe, så aftal, at I skriver det næste arbejdsgruppedokument i Google Docs. Begynd at bruge Google Docs i dagligdagen – det her er vigtigt at lege med.

3 kommentarer:

Anne-Birgitte Larsson sagde ...

GoogleDocs er helt fint - men hvor melder vi, at opgaven er fuldført? Venlig hilsen fra Anne-Birgitte

Malene Majcherek sagde ...

Hvordan finder man sine kollegers gmail-adresser, når man skal dele dokumenter med dem? Og kræver det at folk har en google-konto for at man kan invitere dem til at dele et dokument?

Min google-konto har ikke en gmail-adresse tilknyttet (længere historie vedr. IT sikkerhedsreglerne i Køge Kommune), så den mail der nu er tilknyttet min google-konto er en helt anden webmail: malenemajcherek@sol.dk

Hvordan "gætter" jeg mig så frem til kollegernes (g)mail-adresser, det kan jo være en hvilken som helst mail-adresse folk har registreret sig med :-)

Jacob H sagde ...

Hej Anne-Birgitte!

Du skal skrive et indlæg på din blog for at bestå ugens opgave. Det er den sammme blog, som du brugte i første omgang af 23 ting.

Venlig hilsen
Jacob H